"Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus." Gal. 2:20

Él bennem a Krisztus

Az Igazság és a hazugság

Bob George: Az igazi kereszténység (részlet)

2019. január 12. - napikenyér

igazi_ker.jpgVegyük annak a bankárnak a példáját, aki meghallotta, hogy hamis pénz került forgalomba és meg akarja tanítani az alkalmazottait, hogy különbséget tudjanak tenni a hamisítvány és a valódi bankjegyek között. Nem a hamisítványokra fog koncentrálni, hanem a valódi bankjegyekre. Arra fog törekedni, hogy az alkalmazottai olyan jól ismerjék a valódi bankjegyeket, hogy a hamisítvány azonnal szembetűnő legyen.

A keresztyéneknek is egy módja van a tévedések elleni védekezésre. Az, ha olyan jól ismerjük az igazságot, amit Isten az Igében kijelentett, hogy ha hazugsággal kerülünk szembe az azonnal lelepleződik. Ha azonban a keresztyének nem gyökereznek mélyen az igazságban, akkor könnyen be lehet őket csapni.

Az igazság és hamisság közötti küzdelem évezredek óta tart. Mikor Ádám és Éva bűnbe estek az Éden kertjében akkor nem paráznaságot követtek el, nem loptak és nem hágták át a tízparancsolat többi rendelését sem. A bűnbeesés azzal kezdődött, hogy Ádám és Éva elhitték a Sátán hazugságát. Isten egyetlen dolgot tiltott meg nekik, azt, hogy a jó és gonosz tudásának fájáról egyenek. Az ennek való engedelmességgel elismerték, hogy egyedül Isten hivatott megítélni mi a jó és mi a rossz. Mikor az ember úgy döntött, hogy eszik arról a fáról, akkor olyan lett mint Isten, abban az értelemben, hogy maga határozta el saját maga számára mi a jó és mi a rossz. A bűnbeesés pillanatától kezdve az ember tulajdonképpen azt mondja Istennek: ,,Többet tudok, mint te. Nélküled is el tudom dönteni, mi a jó és mi a rossz. Nincs rá szükségem, hogy kijelentsd számomra az igazságot." Mekkora tévedés, ez a legnagyobb hazugság, ami ellene áll Isten igazságának.

A Sátánnak ma is az a célja, mint ami akkor volt. Elhitetni az emberrel, hogy a hazugság, amit ő mond az igaz. Példaképpen tegyük fel, hogy egy szép, termékeny földterület mellett laksz. A szomszédod titkos ellenséged. Szíve mélyéből gyűlöl és minden áron kárt akar neked okozni. Az ellenséged tudia. hogy a szomszédos földterület eladó és nemcsak jó föld, azért is értékes, mert olajat rejt a mélyén. Neki nincs annyi pénze, hogy meg tudja venni, de annyira gyűlöl, hogy minden áron meg akar akadályozni abban, hogy te megvedd, Egy ideig sikerül is neki, de mikor éppen nincs résen megtudod, hogy a föld eladó és megveszed.

Az ellenségedet természetesen majd felveti a düh, hogy mégis megvetted a földet. Ezen már nem tud változtatni. Annyira gyűlöl, hogy elhatározza, nem hagyja, hogy megtudd olaj rejlik a föld mélyén. Az egyik taktikája, hogy igyekszik mindenféle dologgal lekötni a figyelmedet. Például arra biztat, hogy különféle sportpályákat építsél. Abban bízik, hogy ha a felszínnel vagy elfoglalva soha nem fogsz rájönni mi rejlik a mélyben. Ha ez nem válna be, akkor megpróbál mindenféle bürokratikus akadályt gördíteni az utadba, hogy elvegye a kedvedet a föld hasznosításától. Bármilyen módszert alkalmaz is, ha sikerül a terve, akkor legalább akkora kárt okozott neked, mintha abban akadályozott volna meg, hogy megvedd a földet.

A Sátán pontosan ezt igyekszik tenni velünk. Amikor Isten gyermekei leszünk és megismerjük az Ő igazságát, a Sátán elveszített egy fontos csatát. Ezek után az egyetlen fegyvere, amit fel tud használni ellenünk, hogy hazugsággal akar elhitetni bennünket, hogy ne lássuk milyen csodálatos gazdagság lett a miénk Istenben. A félelem a Sátán kedvenc fegyvere. Elfelejtünk egy fontos dolgot: "Mert nem félelemnek lelkét adott nekünk az Isten; hanem erőnek és szeretetnek és józanságnak lelkét." (2Timótheus 1:7). A Sátán vereséget szenvedett a kereszten, elveszítette a hatalmát. Azóta csak ordítani tud, de fogai már nincsenek. Csak akkor tud ártani nekünk, ha sikerül becsapnia minket, ha elhisszük a hazugságait és engedünk az alaptalan félelmeknek.

A Sátán bármit kész felhasználni, csakhogy visszatartson annak a gazdagságnak a teljes megismerésétől, amelyet Isten tartogat a számunkra. Bármilyen hazugság, tévedés megteszi, akár kicsi, akár nagy. A Sátán kihasználja korunk népszerű filozófiai irányzatait, a Bibliából kiragadott, összefüggés nélkül idézett igéket, karizmatikus vezetőket, akik “olyan jókat mondanak”. A Sátán semmit sem hagy ki, amivel félrevezetheti Isten népét.

A Sátán azt mondja: Legyél sikeres, bármi áron. Isten viszont azt mondja: “Keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.” (Máté 6:33)

A Sátán azt mondja: Legyél gazdag, bármibe kerül is. Isten azt mondja: “Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön... Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben.” (Máté 6:19,20).

A Sátán azt mondja: Igyekezz népszerű lenni, törtess. Isten azt mondja: “Ha valaki jönni akar én utánam, tagadja meg magát.” (Máté 16:24).

A Sátán azt mondja: Ha nem törődsz a saját érdekeiddel, senki sem fog veled törődni, segíts magadon, Isten is megsegít. Isten azt mondja: “Semmit sem cselekedvén versengésből, sem hiábavaló dicsőségből, hanem alázatosan egymást különbnek tartván ti magatoknál.” (Filippi 2:3).

A Sátán azt mondja: Addig nem lehetek boldog míg meg nem házasodok (vagy: csak akkor leszek boldog, ha végre egyedül élhetek). Isten azt mondja: “Mert én megtanultam, hogy azokban, amelyekben vagyok megelégedett legyek”.

A Sátán azt mondja: Egyél, igyál, vigadozzál, mert holnap úgyis meghalunk. Isten azt mondja: “Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik.” (Máté 4:4)

A Sátán azt mondja: Ha jól esik, tedd meg. Isten azt mondja: “Ne az én akaratom, hanem a tiéd legyen!” (Lukács 22:42)

A Sátán azt mondja: Minden relatív. Isten azt mondja: “A Te igéd igazság.” (János 17:17)

Folytathatnánk tovább a sort, de ebből is világosan kitűnik, mennyire fontos, hogy az ige alapján vizsgáljuk meg azokat a filozófiai irányzatokat, elképzeléseket, javaslatokat, amikkel nap mint nap találkozunk. A kőműves nem tudja egyenesen felhúzni a falat mérőón nélkül. Ha megpróbálja szemre felépíteni, ahogy szerinte jól áll, akkor bizony girbe-görbe lesz az egész. Szüksége van egy mércére, ami nem változik, ami csalhatatlan. Ha attól függetlenül, hogy milyennek tűnik, vagy neki mi a véleménye, a mérőón szerint építi a falakat, egyenesen fog állni a ház.

Így van ez a mi életünkben is. Mindent Isten Igéjéhez kell mérnünk, aszerint kell megítélnünk. Az Ige mércéje nélkül nem tudjuk eldönteni mi az igaz és mi nem.

Ha felismertük a hibát, egyetlen módon lehet kijavítani, az igazsággal, ahogyan a sötétséget is csak egyetlen módon lehet elűzni, világossággal. Nem a sötétségért fizetünk. Nincsen sehol sem Sötétség és Energia Szolgáltató Vállalat. A világosság tudja megszüntetni a sötétséget. Szellemi értelemben is érvényes ez az alapigazság: csak az igazság tudja megszüntetni a hazugságot, a tévedést.

Nagy különbség van aközött, hogy tudjuk mi van megírva és aközött, hogy értjük mit jelent. Nagyon sok keresztyén tudja mi van megírva a Bibliában, de nem érti mit jelent, mert azt csak a Szentlélek jelentheti ki. Az emberi azonban lázad az ellen, hogy magától nem tudja mege szellemi igazságot. A Biblia mégis ezt mondja:

“Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten Lelkének dolgait, mert bolondságok neki; meg sem értheti, mivel hogy lelkiképpen ítéltetnek meg.” (1 Korinthus 2:14)  

Ennek nagyon egyszerű oka van. Egyetlen ember sem képes rá, hogy olvasson egy másik ember gondolataiban. Ha pedig erre nem vagyunk képesek, akkor hogyan tudhatnánk azt, mit gondol Isten?! Az 1Korinthus 2:11 erre figyelmeztet bennünket:

“Mert kicsoda tudja az emberek közül az embernek dolgait, hanem ha az embernek lelke, amely őbenne van? Azonképpen az Isten dolgait sem ismeri senki, hanem ha az Istennek Lelke”

Hogyan tanít meg minket Isten az Ő gondolataira? “Mi pedig nem e világnak lelkét vettük, hanem az Istenből való lelket, hogy megismerjük azokat, amiket Isten ajándékozott nekünk.” (12. vers). Az embernek nincs szüksége a Szentlélek megvilágosító munkájára ahhoz, hogy megértse a törvényt, mert az a természeti embernek adatott. Azért van szükségünk a Szentlélekre, hogy Isten csodálatos szeretetének és kegyelmének gazdagságát meg tudjuk érteni, mindazt, amit Isten ajándékba adott nekünk. Ezekről az igazságokról az 1Korinthus 2:9 így ír: “Amiket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg sem gondolt, amiket Isten készített az őt szeretőknek.”

Ahhoz, hogy megértsük, amit Isten az ő kegyelméről meg akar nekünk tanítani alázatos és tanulékony szívre van szükségünk, mert “Isten a kevélyeknek ellenük áll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ad” (Jakab 4:6). Ahogyan a nap megolvasztja a viaszt és megkeményíti az agyagot, Isten üzenete meglágyítja az alázatosok szívét, a kevélyekét pedig megkeményíti.A kevélyek nem tudják elfogadni Isten kegyelmét, mert nem is akarják. A kevély szív számára sértő Isten kegyelmi ajándéka. Ezért lehetséges, hogy egy egyszerű, de alázatos szív sokkal jobban megismeri Istent, mint egy okos, de beképzelt teológiai professzor.

Ha alázatosan és rászorultságunkat elismerve engedjük, hogy a Szentlélek tanítson bennünket, akkor megismerjük az igazságot. Ha azonban annyira lekötjük magunkat az Úr munkájában, hogy nincs időnk meghallani mit mond a Lélek, akkor előbb-utóbb el fogunk tévelyedni. Ez volt az én problémám is. Annyira el voltam foglalva az Úr munkájának - jó dolgoknak a végzésével, hogy észre sem vettem, hol csúszott be a hiba a gondolkodásomba, hol tértem el az igazságtól. Arra volt szükségem, hogy csendben és nyugalomban maradjak és hallgassak a Szentlélekre. Arra, hogy nyitott szívvel olvassam Isten Igéjét és figyeljek arra, mit mond Isten.

Mikor ezt megtettem, akkor megtapasztaltam azt a mérhetetlen szabadságot, amelyet Isten minden keresztyénnek adni akar. Ő szabadokká tett minket, hogy bővölködő életünk legyen. Ez a szabadság lehetővé teszi, hogy beteljesedjen az életünkben amire annyira vágyunk: szent életet élhessünk és kedvesek legyünk Isten előtt. Saját erőnkből erre soha sem lennénk képesek. Minden emberi próbálkozásunk, erőfeszítésünk hiábavaló és eleve kudarcra van ítélve.

Van azonban egy út, amely az életre vezet. Ez az út azon alapul, amit Jézus Krisztus elvégzett értünk a Golgotán, kereszthalála és feltámadása által. Tanulmányozzuk újból amit Krisztus értünk tett és lássuk meg milyen hatalmas jelentősége van ennek a mindennapi életünk számára. Arra kérem Istent, hogy az Igék tanulmányozása során te is tapasztald meg az igazi szabadságot, amelyre Krisztus megszabadított és azt az örökséget, amely téged is megillet mint Isten gyermekét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elbennemakrisztus.blog.hu/api/trackback/id/tr7714557726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása