"Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus." Gal. 2:20

Él bennem a Krisztus

Jógázhat-e egy keresztény ember?

2017. június 08. - napikenyér

girl-beach-stone-rock-160553_1.jpegMegjegyzés: mivel ez a cikk elég sok negatív reakciót váltott ki, szeretném némi helyesbítéssel elllátni: a "keresztény" szót ókori értelemben használtam, sajnos azóta nagyon sok minden ragadt rá, amivel már nem értek egyet. Nem vagyok katolikus, de nem szeretnék egyetlen más felekezet mellett sem voksolni. A teljes Biblián és semmi máson csak a Biblián alapul a hitem, és Jézus Krisztust tartom egyedüli útnak Istenhez. Aki nem hívő még, annak nem a jógával kell foglalkoznia, hanem keresnie Istent. Minden egyéb másodlagos.

Ezért a cikk címe helyesebben így hangazana: Jógázhat-e egy Jézusban hívő, biblikus keresztény ember

A jóga szó a szanszkrit judzs tőből ered, melynek jelentése: összekapcsolni, egyesülni. A jóga eredeti célja a hindu vallásban hogy egyesítse az ember lelkét Brahmannal, az univerzális lélekkel, a mindenséggel. Az önmegváltásra azért van szükség, hogy az ember megszabaduljon az újjászületés állandó körforgásából, a reinkarnációtól, ami a hinduk számára - nekünk meglepő módon - büntetés. A jóga célja tehát a szellemi halál, amikor a lélek feloldódik Brahmanban, és megszűnik létezni (nem születik többé ujjá).

A jóga a lélek megváltoztatására törekszik. Ez a világ csak illúzió (maja), a nyomor, a szegénység ami Indiában van mind csak illúzió, ettől pedig a jóga által lehet elmenekülni. Azért jógáznak, hogy egy magasabb rendű, békés, nyugodt tudatállapotot érjenek el, amiben elmenekülhetnek a körülüttök lévő világ csúnyaságától.

„Krisna urunk arra tanította Arjunát, hogy nincs fontosabb dolog a jóga szorgalmas gyakorlásánál. Ennek az „isteni tutajnak" a segítségével az ember átjuthatott a tudatlanság és a legutálatosabb tettek fölött az örök üdvösségbe. (…) Ezek a koncentrációs technikák a megfelelő légzési technikával kombinálva a tudat olyan területeire repítettek, amelyeknek semmi közük nem volt az engem körülvevő világhoz. A jóga révén egyre növekvő mértékben megtapasztaltam szellemi lények jelenlétét, akik vezettek és pszichikus erőket ajándékoztak nekem” (Dave Hunt: Egy guru halála)

De hát kik jógáznak Indiában? A guruk, természetesen, és az öregek. „Egy öreg ember elmegy az asram-ba, ami egy kolostor-szerű hely, ahol a guru, a megvilágosult mester él. (…) Szóval amikor ez az idős ember az asramba megy, azért mert rászánta magát, hogy halála előtt komolyan elsajátítja a jóga alapjait, hogy felkészüljön a reinkarnáció körforgására, és remélhetőleg meg tudja végre állítani és ne térjen vissza mint valami irtózatos dolog, például mint csótány vagy patkány ami természetesen nem akar lenni.” (interjú Caryl Matrisciana-val)

Amikor a jógát elhozták hozzánk, hozzáigazították a nyugati kultúrához. A nyugati ember ugyanis nem jógázna azért, hogy elérje a szellemi halált (bár a reinkarnációban sokan hisznek, ide mégsem akarnak eljutni). Akkor tehát a nyugati jóga mentes a vallási/lelki kapcsolattól? Idéznék egy profi jógaoktatótól:

„Az ászanák erős hatást gyakorolnak a testre és a szellemre. Hatnak az izmokra (…), valamint az elmére, a tudatra, illetve a pszichére és a csakrákra (energiaközpontokra). Az ászanák pszichoszomatikus gyakorlatok, amelyek erősítik és kiegyensúlyozzák a teljes idegrendszert, s amelyek harmonizálják és stabilizálják a gyakorló lelkiállapotát. Segítségükkel elérhető a nyugalom, az elme békéje, az ellazultság, valamint a belső szabadság és béke érzése.”

„A pránajáma nem más, mint a légzés tudatos és szándékos irányítása. Lélegzetvételkor nem csupán oxigént veszünk fel, hanem pránát is. A prána kozmikus energia, a teremtő, megtartó és változtató erő, a lét és a tudat alapeleme. A prána a táplálékban is megtalálható, ezért fontos, hogy egészséges, teljes értékű vegetárius táplálékot fogyasszunk. A pránának a szervezetben való célirányos vezetésével növelhető a vitalitás, méregteleníthető a szervezet, fokozható az immunitás, valamint elérhető a belső béke, az ellazultság és a szellemi megtisztultság állapota. A mitológia szerint valamennyi élőlénynek előre elrendeltetett, hogy hány levegővételig tart az élete. A jógi a légzése természetes lassítása révén igyekszik „időt nyerni”, és ily módon igyekszik meghosszabbítani az életét.” (forrás: http://www.yogaindailylife.org)

A jóga tehát a hinduizmus magja. Bár nyugaton tudományként adják el, valójában vallás. Nyugaton úgy tanítják, hogy fontos a testi-lelki egészséghez, miközben Keleten azt mondják, fontos a meghaláshoz.

A jóga nem más, mint a Sátán egy újabb hazugsága. El akarja velünk hitetni, hogy nem Istenre van szükségünk, hanem bármit elérhetünk a saját erőfeszítéseink által. És máris visszajutottunk az eredeti, édenkerti hazugsághoz...

A bejegyzés trackback címe:

https://elbennemakrisztus.blog.hu/api/trackback/id/tr1712565359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imre Zakarias 2019.10.15. 21:30:31

Aki valóban keresztény ember, nincs szüksége semmilyen "pótlékra", mert mindent megkap amire szüksége van, mégpedig a leghitelesebb forrásból és minimális kockázattal. Ezt garantálja a HÉT SZENTSÉG! De sajnos nagyon sok keresztény leragadt "ovis szinten" és azt hiszi, hogy minden rendben, üdvözülni fog mert Jézus Krisztus keresztáldozata ezt biztosítja mindenki számára.
Én is megismerkedtem a Jógával még reformátusként, mert hiába olvastam a Szentírást és a felismert igazságot igyekeztem tetté, életé váltani, az iszapos ingoványból sehogy sem tudtam kievickélni. Ugyanez érvényes a jógára is. De aki az önámítás bűvöletét művészi szintre emeli, ne csodálkozzék majd amikor szembesül az IGAZSÁGGAL! Az Isten Fia emberré lett, megalázta magát, számunkra is az igazi alázat gyakorlása lényeges eleme az életszentségnek. Mi nagyon szerencsés, sőt kiváltságos nemzedék vagyunk mert a "nagy figyelmeztetés" mindannyiunk számára rendkívüli bepillantást nyújt a létünk titkába, és majd Urunk második, dicsőséges eljövetele felteszi sz "i"-re a pontot. De ha a tíz szűzből is csak az öt okos jutott be a "menyegzőre" amikor a Vőlegény megérkezett, mire számíthat a jógázó? A nirvánára? Sajnos az "ellenség", vagyis a hazugság atyja sok testvérünk lelki kincseit fokozatosan elcseni, és a végén birodalmába söpri mint alattvalóit, mert neki hittek és őt szolgálták. És ne feledjük, csak azok részesülnek a megváltásban, akik a keskeny úton Urunk nyomdokain igyekeznek járni, bejutni az AKOLBA, mert végül EGY AKOL LESZ ÉS EGY PÁSZTOR! Nemsokára! (de vigyázat, mert Ferike és Főnöke előbb világszinten a hamis akolba akarja terelni az egész emberiséget!)

Kovacs Zolta 2019.10.16. 13:38:55

Ezzel nem értek egyet,aki ezen a véleményen van az nem érti a jóga lényegét! Fogalma sincs arról hogy miről szól le kellene venni azt a szemüveget ami szerint ezt vizsgálja!Én magam részéről mindenkinek tísztelem a hitét,mert egyik sem jobb vagy rosszabb hanem csak más.Évezredek óta az emberiség keresi a kapcsolatot egy "felsöbbrendű" szellemmel vagy hogy közelebb kerüljön önmagához. Az rendkívül téves út, és hozzáállás hogy a "keresztény" valláson kívül minden más csak ördögi lehet, amikor pl a kereszténységen belül is rengeteg irányzat és hitvallás van....

meszena 2019.10.20. 20:49:25

@Kovacs Zolta: A Bibliából megismert Isten megtiltotta a követőinek, hogy idegen isteneket és bálványokat tiszteljenek. Lehet, hogy szerint ez egy téves út, de tízparancsolat első (más számozás szerint első és második) parancsolata. A szinkretizmus, amelyet Ön képvisel, teljesen idegen a kereszténységtől.

Kovacs Zolta 2019.10.20. 21:47:21

@meszena: akkor megkérdezném hogy melyik Isten az Ószövetség bosszúálló "zsidó"Istene vagy azz Újszövetség Istene? Mert Krisztus nem azért született meg hogy Új-Szövetséget kínáljon fel az ember és az Atya között? Mert durván ellentmondás van a két könyv között, nemde? Míg Jézus Krisztus a felebaráti szeretetre tanít addig az Ószövetségben Jehova vagy Jahve meg gyakran tílt és bünteteti az embert és kiválasztott népröl beszélnl. Ez csak a ma ismert Biblia vagyis az amit niceai zsinaton fogadtak el amit az akkori egyházi méltóságok érdekeit szolgálta. Ezen túl arról, nem is szólva hogy hova lettek a kimaradt részletek amit akkor nem fogadták el,de a gnósztikus iratokról sem beszéltünk, valamint a holt-tengeri tekercsekröl sem.
Ha mindezek ismertek lennének a nagyközönség elött, akkor az egész dogmákra épülő egyház a Biblia,a "messiás" eljövetele "müködése"teljesen más színben tünne fel. Az hogy a mostani kereszténynek nevezett vallás az elnyomásra épült, a hatalomra, a befolyásra már rég nem " Jézus Krisztus" egyháza". Elismerem hogy vannak nagyon tisztességes,becsülendő papok egyházi emberek,de mára már inkább hatalom,pénz körül forog ez is többnyire.
Az hogy valakinek meglegyen a Hite,nem kell feltétlenül vallásosnak is lennie.....

napikenyér 2019.11.21. 08:34:12

@Kovacs Zolta:

Kedves Zolta,

nem szeretnék vitatkozni, mert a hit nem meggyőzés kérdése.

Amiket leírt mind mostanában divatos szólamok, de sajnos felületes ismereteken alapulnak. Ha igazán érdekli a téma, szeretettel ajánlom Lee Strobel: A Jézus dosszié című könyvét, melyben minden ilyen hiedelemnek becsülettel utána néz. Nagyon szívesen beszélgetek utána róla.

De hite ettől még nem lesz. A Biblia azt tanítja, hogy a hitet nem lehet értelmi belátás útján megszerezni. Istent megismerni csak Jézus Krisztus személyén keresztül lehet, Ő az egyetlen út a Életre. Ha szeretne hinni, és Istent megismerni, tanulmányozza Jézus személyét, életét, beszédét a Bibliában, az egyetlen hiteles forrásban. Minden mást, amit az emberek tesznek hozzá, figyelmen kívül kell hagyni. Amit Isten jónak látott a Bibliába beletenni, az mind miattunk van, mégha a mondanivalója nem is egyértelmű azonnal. Ebben van a Biblia csodálatos mélysége, hogy még évek, évtizedek után is mindig találunk, megértünk valami újat belőle. Amit Isten kihagyott a Bibliából, annak oka van.

Zolta, kívánom hogy hitre jusson, és élje meg ezt a csodálatos egységet az Úrral, azt a boldogságot, hogy soha többet nincsen egyedül, és bármi történik minden a javára van. Annak az örömét, hogy engedelmeskedhet Neki, és Ő gyümölcsökkel ajándékozza meg. Azt a csodát, hogy egységbe kerül másokkal csak azért, mert testvérek Krisztusban, határok nélkül, akár így az interneten is. Ezt kívánom minden kommentelőnek :)
süti beállítások módosítása